Traumatherapie

Door schokkende gebeurtenissen kunnen mensen een trauma oplopen en onder meer last krijgen van slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen. De natuur heeft het anders geregeld: prooidieren zijn in staat om snel na een levensbedreigende situatie weer normaal te functioneren.

Trauma's kun je niet negeren. Het brein reageert met automatische reacties die leiden tot lichamelijke reacties. Bij alle dieren is deze reactie hetzelfde; de keus is beperkt tot vluchten, vechten of bevriezen. Alleen laten dieren het vervolgens los, wat bij mensen niet altijd goed lukt. Dit komt omdat mensen hun hogere hersenfuncties gebruiken om een verhaal van het gebeurde te maken. De traumatische gebeurtenis blijft vastzitten in het lichaam. We moeten het lichaam bevrijden van het trauma door de primitieve, dierlijke aspecten van onszelf aan het werk te laten. Het lichaam weet hoe het zich moet bevrijden.

Volgens Peter Levine [1], expert op het gebied van traumaverwerking, zijn traumaverschijnselen dan ook eerder biologisch dan psychologisch en kunnen ze daarom het best op een lichamelijke manier worden bestreden door een nieuwe confrontatie met de oorzaak van het trauma en het ontladen van de overlevingsenergie
die het lichaam toen heeft opgeslagen en die nu een goede energiestroom blokkeert. Zijn succesvolle methode wordt ook in Nederland steeds vaker toegepast; ze laat zich gemakkelijk integreren in veel vormen van professionele begeleiding en hulpverlening.


[1] Peter Levine is afgestudeerd in medische en biologische geneeskunde en psychologie.
     Hij woont in Lyons, Colorado (V.S) en is de auteur van o.a. 'De tijger ontwaakt'.