Sport Hypnose Programma (SHP)

De weg naar succes

Door de geperfectioneerde trainingsmodellen en uitgebalanceerde voedingsschema's zijn tegenwoordig de verschillen binnen de (top)sport minimaal of het nu gaat om voetbal, tennis, wielrennen, ruitersport, atletiek of welke sport dan ook. Vaak zit hem het verschil tussen winnen en verliezen puur en alleen op het mentale vlak. Veel gehoorde uitspraken zijn:

"Ik weet niet hoe het kan maar ik had vandaag mijn dag niet"

"Ik was vandaag niet in vorm"

Dit heeft dan meestal niets te maken met de training of de voorbereiding want ook al zijn deze perfect geweest, het komt uiteindelijk aan op de 'vorm' van de dag die het verschil maakt tussen winnen en verliezen.

Degene met de grootste mentale kracht heeft de grootste kans om te winnen

Natuurlijk moet je zorgen dat je in topconditie bent en over alle technische en tactische vaardigheden beschikt maar het blijft een feit dat degene met de grootste mentale kracht, wint. Het gaat dus niet alleen om talent, tactiek, techniek en fysieke mogelijkheden. Het is juist de mentale kracht die je de kracht geeft om te winnen.

Mentale kracht kun je trainen


Als (top)sporter dien je je als eerste goed eigen te maken hoe je je echt kunt ontspannen. Op het moment dat je volledig ontspannen bent, ben je namelijk ook veel beter instaat om je te concentreren op bijvoorbeeld: de training en/of de wedstrijd.

Naast ontspanning zijn er nog andere vaardigheden waardoor je je mentale kracht kunt versterken. Hieronder enkele punten die snel, eenvoudig en effectief middels sporthypnose kunnen worden aangepakt:

  • het detecteren en verwijderen van blokkades
  • het verhogen van de concentratie 
  • beter kunnen focussen (tijdens training en/of wedstrijd) 
  • elimineren van angsten en/of stress 
  • verhogen van de motivatie 
  • Visualisatietraining ( zie onderstaand videofragment) 
  • Etc.

Binnen mijn praktijk werk ik o.a. met SHP. Dit betreft een unieke, krachtige en succesvolle mix van o.a. : traditionele sportpsychologie, mental coaching, hypnotherapie, sporthypnose, MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en oplossingsgerichte therapie. 

Het grote verschil tussen SHP en traditionele mental coachingsvormen zit hem in het feit dat het niet nodig is om de hele tijd over problemen te spreken of ervaringen te analyseren. SHP zorgt ervoor dat de mentale verandering bij de atleet vaak veel sneller en effectiever tot stand wordt gebracht. Atleten kunnen zich hierdoor mentale eigenschappen ontwikkelen welke hun instaat stellen om hun potentie voor de volle 100% te benutten.