Het negatieve stemmetje in ons hoofd verwijderen

26-10-2017

Het controleert onze gedachten. Het fluistert, jammert, scheldt en zorgt ervoor dat we ons onzeker, angstig, depressief, etc. voelen. Het weerhoudt ons ervan om actie te ondernemen.

"Er was eens een ontzettende slechte dwerg. Op een dag kreeg hij een schitterend idee. Hij zou een spiegel maken die alles wat goed en mooi was zo weerspiegelde dat het er verschrikkelijk uitzag of op zijn minst nogal onbenullig. Als je erin keek, zou je niets van de goede of mooie dingen van jezelf of de wereld kunnen zien.
De dwerg ging aan de slag en toen hij klaar was met zijn spiegel was hij verrukt van het resultaat. Iedereen die erin keek kon alleen nog maar het lelijke en slechte zien en alles wat goed en mooi was in de wereld werd onherkenbaar verwrongen.
Op een dag besloten de helpers van de dwerg de spiegel mee te nemen naar de hemel, zodat zelfs de engelen die erin zouden kijken zichzelf dom en lelijk zouden vinden. Ze hoopten dat zelfs God er misschien in zou kijken! Maar toen ze bij de hemel aankwamen hield een onzichtbare kracht hun tegen en lieten ze de verschrikkelijke spiegel vallen. De spiegel viel in miljoenen stukjes uiteen. En toen gebeurde het allerergste. De stukjes waren amper zo groot als een korreltje zand en vlogen over de hele wereld. Als iemand zo'n stukje glas in zijn oog kreeg bleef het zitten en vond hij alles er lelijk en akelig uitzien. Alles wat goed was leek vreselijk. Want ieder piepklein stukje glas bezat dezelfde kracht als de hele spiegel!
De dwerg zag het gebeuren en hij lachte dat hij er buikpijn van kreeg. En nog steeds vlogen die kleine scherfjes alle kanten uit..........

                                            (Vrij naar 'De sneeuwkoningin' van Hans Christiaan Andersen)


Net zoals de stukjes spiegel in dit sprookje laat het negatieve stemmetje ons een verwrongen beeld zien. Het is dat stemmetje, diep in ons onderbewuste, dat ons bekritiseert en op een minachtende manier over ons praat. De meeste van ons zijn zich er niet eens bewust van dat het een stem is. Het is iets wat ons vanaf onze vroegste jeugd vergezelt en zijn doorlopende kritische commentaar voelt aan of het iets is wat bij ons hoort. Het ontwikkelt zich al vroeg in ons leven en neemt de kritiek van de mensen om ons heen en de verwachtingen van de maatschappij waarin we leven in zich op.

In sommige gevallen kan dit negatieve stemmetje zelfs leiden tot mentale problemen.

We kunnen dan eventueel de hulp inroepen van bijvoorbeeld een therapeut, psycholoog of coach. De behandelingen door een traditionele therapeut, psycholoog of coach vinden meestal in het bewuste gedeelte van onze hersenen plaats. Om tot een blijvende verandering te komen, dient men het probleem in het onderbewuste gedeelte van ons brein aan te pakken.

Middels hypnotherapie kunnen we toegang krijgen tot het onderbewuste gedeelte van ons brein.

De behandeling zal vervolgens plaatsvinden in zowel het bewuste als het onderbewuste gedeelte van ons brein. Mentale problemen en blokkades kunnen op deze manier binnen enkele sessies verholpen worden.