Met hypnotherapie het hunkerbrein temmen

28-06-2017

Het stemmetje in ons hoofd dat zeurt om chocolade, sigaretten, alcohol, gamen, etc., weet van geen ophouden.

De verstokte rokers onder ons kennen, net als de drinkers, chocoladeadepten, veeleters, game en internetfanaten: dat ene, brandende verlangen dat maar niet uit het hoofd te bannen is. Die hemeltergende hunkering naar de verlossende sigaret, die reep Cote d' Or of die heerlijke chips die zo heerlijk kraken in je mond.

Bij anderen de neiging om constant Whats App of Facebook te checken en noem maar op. Zo'n vreselijke drang naar iets specifieks dat maar in je hoofd blijft zeuren. In de psychologie wordt dit ook wel craving genoemd.

Oorspronkelijk was het een term voor de onstuitbare hunkering van drank en drugsverslaafden. Maar inmiddels wordt aangenomen dat iedereen wel een bepaalde vorm van craving kent. Sterker nog als we Amerikaanse onderzoekers mogen geloven, lijkt het wel of we en masse hunkeren.

Vooral de gedachte aan bepaalde etenswaren blijken ons vaak bezig te houden: maar liefst 100% van de vrouwen heeft een onuitstaanbaar verlangen naar een specifiek soort voedsel, tegen 75% van de mannen.

Één ding is duidelijk: een mens is ongelofelijk vatbaar voor craving. Dat heeft te maken met de manier waarop ons brein is opgebouwd. Ons brein bestaat namelijk uit een bewust gedeelte en een onderbewust gedeelte. In het diepe onderbewuste zijn 'programmaatjes geïnstalleerd die maar op één ding uit zijn: zo snel mogelijk datgene te pakken krijgen waarna we hunkeren. Gevolg: een zéér kort gelukzaligmakend gevoel dat al heel snel gevolgd wordt door spijt. Die spijt ontstaat vervolgens in het bewuste gedeelte van ons brein.

Met andere woorden: we zijn er ons van bewust dat bepaalde voedingsmiddelen of gewoontes niet goed voor ons zijn maar toch geven we eraan toe. Dit komt omdat het onderbewuste sterker is dan ons bewuste. Op het moment dat het bewuste en het onderbewuste met elkaar in conflict komen, wint bijna altijd het onderbewuste.

Daarbij worden de 'negatieve programmaatjes' in ons onderbewuste in de huidige reclamemaatschappij meerdere keren per dag geactiveerd via reclameboodschappen op borden, op internet, tv en dergelijke. Het is bijna onmogelijk om bijvoorbeeld een dieetprogramma vol te houden met deze dagelijkse verlokkingen.

Om succes te boeken dienen deze 'negatieve programmaatjes' uit ons onderbewuste verwijderd te worden. Hiervoor is het noodzakelijk om toegang te krijgen tot het onderbewuste.

Het Medische Hypnose Coaching Programma (MHCP) is een moderne vorm van hypnotherapie en een zeer geschikte methode om te volgen naast een traditioneel gewichtsbeheersingsprogramma.

Middels hypnose wordt namelijk de toegang verkregen tot het onderbewuste waarna de therapeut deze 'negatieve programmaatjes' zal trachten te verwijderen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om eetgedrag, fobieën, angsten, trauma's, stress, enzovoort. Al deze vervelende gewoontes zitten verankerd in ons onderbewuste.