Gelukkiger door neuroplasticiteit

28-06-2017

Wat is neuroplasticiteit?
Het is belangrijk om te weten dat neurowetenschappers het woord plastiek op een andere manier gebruiken dan we gewend zijn. In de neurowetenschap betekent plastiek namelijk dat een materiaal het vermogen heeft om te veranderen, om verschillende vormen aan te nemen. Neuroplasticiteit is dus het vermogen van je hersenen om hun fysieke structuur te veranderen, beschadigde delen te repareren, nieuwe neuronen te kweken en oude af te voeren , delen die een bepaalde taak hadden een andere taak toe te wijzen en de banen aanpassen waarmee neuronen in het netwerk verweven zitten waardoor we kunnen herinneren, voelen, lijden, denken, fantaseren en dromen.

Hoe kan neuroplasticiteit je prestatie verbeteren?
Door de neuroplasticiteit van je hersenen kun je je hersenen trainen om gelukkiger te worden. Dat komt door het volgende:

Door de acties die je onderneemt, kunnen bepaalde delen van je lichaam letterlijk uitzetten of samentrekken, waardoor bepaalde circuits geactiveerd of juist stilgelegd worden. Voorbeeld als je je heel veel zorgen maakt, activeer je bepaalde banen in je hersenen. Maar je kunt leren om je hersenen zo te trainen dat ze die banen tot stilte aanmanen en andere versterken, zodat je niet meteen op de 'zorgen'- snelweg zit.
Hoe meer je van je hersenen vraagt, hoe meer ruimte er vrijgemaakt wordt voor de nieuwe opdrachten, vaak door de ruimte voor dingen die je maar zelden doet te verkleinen of een andere taak te geven. Voorbeeld: als je de neiging hebt om depressief te worden als je problemen hebt , zullen je hersenen die gewoonte aanhouden. Maar als je je hersenen de opdracht geeft om creatieve oplossingen te verzinnen voor deze depressieviteit, kun je de depressie banen afsluiten door ze smaller te maken en minder te gebruiken en het gebruik van het creatieve gedeelte van je hersenen te versterken.
Nieuwe scantechnologie heeft aangetoond dat bewuste waarnemingen dezelfde delen van je hersenen stimuleren als verbeelding. Je kunt inderdaad de effecten van een vervelende herinnering op termijn neutraliseren door het verleden (dat in je hersenen leeft) te herschrijven (of anders gezegd: opnieuw te bekabelen).


Je hersenen kunnen over het algemeen geen betrouwbaar onderscheid maken tussen opgenomen ervaringen en innerlijke fantasie. Als je je geest programmeert met beelden waarin je gelukkig bent en lang en grondig de tijd neemt om de gewenste beelden te visualiseren, zullen je hersenen denken dat de beelden echt gebeurd zijn en zullen ze die koppelen aan geluk.

Bron: Geluk zit in je brein, PhD. T.M. Aubele (neurowetenschapper Florida State University)