Brainspotting voor traumaverwerking

29-06-2017

Een belangrijk onderdeel van de neurologie is dat het brein traumatische ervaringen (b.v. seksueel misbruik) anders registreert en opslaat dan normale gebeurtenissen.

Verwerking normale gebeurtenissen
Bij normale gebeurtenissen gaat het brein als volgt te werk. Bepaalde delen van de hersenen (somatosensorische cortex) ontvangen iedere dag miljoenen data aan informatie uit de omgeving. Deze informatie wordt vervolgens doorgegeven aan een ander gedeelte van de hersenen (associatieve cortex). Hier wordt deze informatie gekoppeld aan herinneringen en emoties van gelijksoortige ervaringen uit het verleden. Vervolgens wordt deze informatie aan het derde gebied van de hersenen doorgegeven (het gnostische deel van de cortex). Daar wordt de informatie omgezet in een verhaal. Als het verhaal compleet is, is het brein tevreden en is het klaar om nieuwe informatie op te nemen.

Traumatische ervaringen
Traumatische ervaringen worden echter anders verwerkt. Het grote verschil is dat traumatische ervaringen binnenkomen als een overweldigende en indringende prikkeling van het systeem, en daardoor in delen worden opgenomen in plaats van als een complete ervaring. Ze worden niet meteen verwerkt, maar voor latere verwerking opgeslagen in de somatosensorische delen van het brein. Op die manier verwerkt het brein niet alle indrukken van het trauma, omdat ze fysiek of psycho-emotioneel te overweldigend zijn. Op die manier liggen er in de somatosensorische cortex biljoenen bits of data opgeslagen die nog verwerkt moeten worden. Tot deze stukjes informatie worden verbonden met gevoelens, herinneringen en associaties en naar het gnostische deel worden gestuurd om te worden omgezet in een verhaal, zullen ze daar blijven als onverwerkte en dus niet genezen herinneringen. Later zullen ze weer aan de oppervlakte komen om alsnog te worden verwerkt.

Bovenkomen van herinneringen
De opgeslagen en niet verwerkte prikkels kunnen flashbacks, terugkerende herinneringen en nachtmerries veroorzaken. Prikkels die lijken op die van de traumatische gebeurtenis kunnen deze niet verwerkte herinneringen naar boven halen. Stel iemand wordt het slachtoffer van seksueel misbruik waarbij de dader sterk ruikt naar een bepaalde after shave. Tijdens het seksueel misbruik was het slachtoffer zich niet bewust van deze geur, maar als het slachtoffer later met de geur van deze after shave wordt geconfronteerd, kan dit ineens een flashback teweeg brengen. De geur van de after shave werd door de somatosensorische delen naar de associatieve delen gestuurd, waar er gevoelens en emoties aan werden gekoppeld.

De uiteindelijke verwerking
Een van de wonderen van het functioneren van ons brein is dat het tijdens de verschillende ontwikkelingsfasen, zoals adolescentie, middelbare leeftijd en de jaren van ouderdom, automatisch probeert alle onverwerkte somatosensorische herinneringen op te ruimen. Het activeert zichzelf op natuurlijke wijze om deze opgeslagen herinneringen naar de associatieve gebieden te sturen, waar er een verhaal van wordt gemaakt. Dat is de reden dat er bij veel mensen traumatische herinneringen bovenkomen tijdens deze natuurlijke ontwikkelingsstadia, zoals bijvoorbeeld herinneringen van seksueel misbruik.

Brainspotting
Brainspotting is een krachtige therapievorm om o.a. onverwerkte trauma's te kunnen verwerken. Brainspotting laat zich ook uitstekend integreren in - en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. Brainspotting kan een zeer nuttige aanvulling zijn op lichaamsgerichte therapieën zoals acupunctuur, biofeedback, fysiotherapie, haptonomie, chiropractie, enzovoort.